A "SZILVÓRIUM" fogalom Magyarországon. Szilvapálinka 55 %V/V=SZILVÓRIUM.
A szilva, az aszalt szilva, a szilvalekvár, a szilvórium a falusi lét fontos eleme volt egykoron.
A Mályinkai Pálinkafőzdében hagyomány a bérfőzetők igénye alapján is az 55 fokos szivórium készítése a mai napig is.
A mályinkai gyümölcsösökben termő Duránci-szilva, (mely nem válik el a magrésztől) mézédes, kissé muskotályos zamatú gyümölcs. A duránci szilvafa kártevőknek ellenálló fajta. Ezen a vidéken nem igen kezeli vegyszerekkel a fákat egy Gazda sem, mert nem igényel kemikáliát.
Ha valami megfelel a "bio" - megjelölésnek, akkor az itt termő szilva valóban "bio"-gyümölcs. A duránci szilvából főzött pálinka nagyon ízletes, jellegzetes, különleges. Ebből készítettem a Mályinkai Szilvapálinkát, melyet gyümölcs-ágyon érlelek.
Besztercei-szilva, Vörös-szilva, Bódi-szilva a Bükk-hegység lábánál ezek a szilva-fajták honosak, északon vagyunk, ahol ezek a fajták jobban bírják a fagyzugo, huzatos éghajlatot.